Blog ne için var, paylaşmak için. Tekrar başa dönmek istemiyorum ama herkesin hikayesi farklı. Bizim hikayemiz bundan tam 2 yıl önce, Nil 1 yaşına bastığı gün başladı... Kusma, ishal ve ateş ile Mesa Acil de aldık soluğu. Ondan sonra tam 15 gün boyunca yemeyen, içmeyen, ishal olan Nil...
Ondan sonra yeme düzenimiz tamamen değişti. Daha 1 yaşında bile değilken kereviz seven kızım ağzına lokma koymaz oldu. Tekrar başa döndük anlayacağınız...
Buradaki doktorlar ve diyetisyenin düşüncesi de, herşeyin o ishal ile başladğı. İshalden sonra kaka yapmak istemeyen, kendini kasan, kaka yapmamak için yöntemler bulan, hatta ve hatta ne kaka yaptırır ne yaptırmaz bizden iyi bilen ve tercihini kaka yaptırmayan yiyeceklerden yana kullanan Nil...
Çocuk Doktoru bizi bir diyetistene yönlendirdi, diyetisyen bize bir dosya verdi. Lifli yiyecekler neler, lif oranlari ve genel olarak dikkat etmemiz gereken şeyler.
Meyveleri kabuğuyla tüketirsek daha çok lif tüketiriz.
Prinç yerine esmer ya da vahşi prinç daha yararlı
Erik suyu gerekli, Nil in meyve sularına karıştır.
Yulaf çok faydalı, kurabiyeye, kahvaltı da gevreğe, smoothie ye karıştır, karıştır....
Yemek aralarında Nil'e soyulmuş havuç, kabuklu salatalık ver.
Peynir, süt ve yoğurt kabızlık yaparlar. Kaşar yerine krem, inek sütü yerine soya sütü, prinç sütü-tadı pek güzel sayılmazmış-, keçi sütü ya da benim aldığım ama denemediğim badem sütü daha faydalı.
Sadece lifli gevrekler var, onlardan kurabiyeye, smoothieye karıştır.
Tost dışında kahvaltı önerileri: krep, fransız tostu, yulaflı ya da lifli gevrek, yerfıstığı sürülmüş kızarmış kepekli ekmek...
Makarna yerine kepekli makarna: Ispanaklı, domatesli, kepekli karışık aldım ve çok beğendim.
Ekmek makinasiyla kendi ekmegimi kendim yapiyorum, normal ekmek ununun icine: Kepek unu, yulaf unu, çavdar unu, arpa unu ekliyorum..Kabak çekirdeği ve ayçekirdeği de koyuyorum zaman zaman.
Her türlü ekmek tüketmesi iyi değil ama ben Nil'in tükettiği ekmek oranını ciddi oranda düşürmeye çalışıyorum. Bu aralar işim gücüm sadece bu olduğu için fena gitmiyor.
Hergün tost yiyen Nil şimdi haftanın 1 hadi bilemedim 2 günü tost yiyor. 2 dilim yerine 1 dilim, yanında domates, salatalık ile dengelemeye çalışıyorum.
Hem çok katı olmamaya hem de kurallara uymaya yani orta yolu bulmaya çalışıyorum.
Bizim evde hergün yemek pişer,cumartesi-pazar alışveriş-liste yapılır. Eskidende bu böyleydi ama ben neler lif oranı yüksek bilmediğim için denge olur ya da olmazdı. Şimdi daha bilinçliyim. Ben patatesin lifli bir sebze olduğunu bilmezdim. Lifli gıdalara göre Nil'in severek yiyeceği yemekleri hazırlıyorum.
Dün evde ilk kez chicken fingers yaptım. Tavuk gögsünü minik parçalara böldüm, 1 yumurtayı iyice çıptım ve tavuk parçalarını önce yumurtaya sonra da marketten aldığım yulaf kırıntısına batırdım ve kızarttım. Biz çok beğendik.
Smothie denedim, meyve suyundansa smothie daha faydalı, meyvenin posasıda içinde ne de olsa.
Her geçen gün yeni yeni şeyler deneye yanılarak öğrenmeye devam ediyorum....
PS: Bu yazı dizisi daha devam edecek...
Bu listenin neredeyse aynısı bendeki lifli yiyecekler listesi:
BESİN |
PORSİYON |
KALORİ |
LİF (Gram) |
Meyveler |
|
|
|
Elma (kabuğuyla) |
1 orta boy |
81 |
3,5 |
Ahududu |
1/2 su bardağı |
35 |
3,1 |
Armut (kabuğuyla) |
1/2 büyük |
61 |
3,1 |
Çilek |
1 Su Bardağı |
45 |
3,0 |
Kuru erik |
3 adet |
60 |
3,0 |
Greyfurt |
1/2 orta boy |
38 |
1,6 |
Kiraz |
10 adet |
49 |
1,2 |
Kuru Üzüm |
1/4 su bardağı |
106 |
3,1 |
Muz |
1 orta boy |
105 |
2,4 |
Portakal |
1 orta boy |
62 |
2,6 |
Şeftali (kabuğuyla) |
1 adet |
37 |
1,9 |
|
|
|
|
Sebze Çiğ |
|
|
|
Domates |
1 orta boy |
20 |
1,5 |
Ispanak |
1 su bardağı |
8 |
1,2 |
Kereviz Sapı (küp doğranmış) |
1/2 su bardağı |
10 |
1,1 |
Mantar |
1/2 su bardağı |
10 |
1,5 |
Marul |
1 su bardağı |
10 |
0,9 |
Salatalık |
1/2 su bardağı |
8 |
0,4 |
Yeşil Biber |
1/2 su bardağı |
9 |
0,5 |
|
|
|
|
Sebze Pişmiş |
|
|
|
Brokoli |
1 su bardağı |
40 |
4,4 |
Brüksel Lahanası |
1 su bardağı |
56 |
4,6 |
Enginar (pişmiş) |
1 büyük |
40 |
4,5 |
Havuç |
1 su bardağı |
48 |
4,6 |
Ispanak |
1 su bardağı |
42 |
4,2 |
Kabak |
1 su bardağı |
22 |
3,6 |
Karalahana |
1 su bardağı |
44 |
2,8 |
Karnabahar |
1 su bardağı |
28 |
2,2 |
Kırmızı Lahana |
1 su bardağı |
30 |
2,8 |
Kuşkonmaz (doğranmış) |
1 su bardağı |
30 |
2,0 |
Mısır |
1/2 su bardağı |
87 |
2,9 |
Patates (kabuğu soyulmuş) |
1 orta boy |
97 |
1,4 |
Patates (kabuğuyla) |
1 orta boy |
106 |
2,5 |
Taze patates |
1 orta boy |
160 |
3,4 |
Yeşil fasulye |
1 su bardağı |
32 |
3,2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Baklagiller |
|
|
|
Barbunya fasulye (pişmiş) |
1/2 su bardağı |
110 |
7,3 |
Fırınlanmış Fasulye |
1/2 su bardağı |
155 |
8,8 |
Kuru bezelye (pişmiş) |
1/2 su bardağı |
115 |
4,7 |
Kuru fasulye (pişmiş) |
1/2 su bardağı |
112 |
6,0 |
Mercimek (pişmiş) |
1/2 su bardağı |
97 |
3,7 |
|
|
|
|
Pirinç, Ekmek, Makarna ve Unlu
Mamuller |
|
|
|
Bulgur ( pişmiş) |
1 fincan |
160 |
9,6 |
Ekmek (beyaz) |
1 dilim |
78 |
0,4 |
Ekmek (tam buğdaylı) |
1 dilim |
61 |
1,4 |
Kepekli mafin |
1 mafin |
104 |
2,5 |
Peksimet (çavdarlı) |
2 kraker |
50 |
2,0 |
Pirinç (beyaz,pişmiş) |
1/2 su bardağı |
82 |
0,2 |
Pirinç (esmer,pişmiş) |
1/2 su bardağı |
97 |
1,0 |
Spagetti (normal, pişmiş) |
1/2 su bardağı |
155 |
1,1 |
Spagetti (tambuğday, pişmiş) |
1/2 su bardağı |
155 |
3,9 |
|
|
|
|
Kuruyemişler |
|
|
|
Badem |
10 adet |
79 |
1,1 |
Fındık |
10 adet |
54 |
0,8 |
Yerfıstığı
http://www.populermedikal.com/diyetegzersiz/lif.asp |
10 adet |
105 |
1,4 |
|
|
|
|